Magas légszennyzettség országszerte

2020. január 10. Hírek , , , ,

Az elmúlt hétre és az előttünk álló időszakra is jellemző frontmentes, szélcsendes időjárás hatására a Kárpát-medencében megrekedő  levegőben jelentősen megnövekszik a légszennyzettség.  Mára az ország több pontján is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, 2 településen veszélyesnek minősítették a levegő minőségét.

Csütörtökön, a Nemzeti Népegészségügyi Központ  Facebook posztban közölte, hogy 2 település (Sajószentpéter, Putnok) levegőjét már veszélyesnek minősítették a magas szállópor-tartalom miatt , 5 településen (Kazincbarcika, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Tököl) egészségtelen, 16 helyen pedig kifogásolt a levegőminőség, azaz a kis méretű aeroszolrészecskék koncentrációja meghaladta az egészségügyi határértéket. Miskolcon már ekkor elrendelték a szmogria tájékoztatási fokozatát.

Péntek reggeltől a fővárosban, Budapesten is elrendelték a szmogriadó tájékoztató fokozatát, miután az Országos Metetorológiai Szolgálat mérései alapján a szálló por koncentrációja szerdán és csütörtökön is meghaladta a tájékoztatási szintet. Kérik, aki teheti mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és lehetőség szerint ne autóval induljon útnak.

2020.01.09-es légszennyezettségi adatok az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai alapján

Várható-e javulás?

Pénteken a helyzet nem javul, majd szombaton egy gyenge hidegfront hatására a középső országrészben, így a fővárosban felélénkülő szél hatására, ott kissé javulhat a helyzet, míg a leginkább érintett északkeleti térségben ekkor sem várható jelentős, pozitív irányú változás. Vasárnaptól ismét szélcsendes, nticiklonáris helyzet kialakulása valószínű, így továbbra is gondot okoz majd a rossz levegőminőség.

 

Veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges emberek is tüneteket tapasztalhatnak úgy, mint a köhögés, a légúti irritáció vagy a könnyezés. Kifogásolt levegőminőség esetén a krónikus légzőszervi betegségek tünetei erősödhetnek. A magas légszennyzettség  a légúti irritáció mellett a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatással bír rövid és hosszú távon egyaránt. Az egyes szennyezőanyagok hatásairól alábbi cikkünkben olvashatnak részletesen: Szmog

Jó tanácsok szmog riadó esetére:

Szemkönnyezés, orrfolyás, torokkaparás, köhögés, tüsszentés – ezek azok a jelek, amelyekből arra következtethetünk, hogy szervezetünket zavarja a levegő rossz minősége. Ha tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek nem csak a krónikus betegeknél, időseknél jelentkezhetnek, hanem akár az egészséges embereknél is. Az Országos Közegészségügyi Központ szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy kisebb egyéni óvintézkedésekkel is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk egészségünket az ilyen helyzetekben.

Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, a napi rendszeres séta ilyenkor egyáltalán nem javasolt, csak akkor vigyük őket ki a szabad levegőre, ha az elkerülhetetlen.

Ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja 100 mikrogramm fölé emelkedik köbméterenként, már mindenki számára tanácsos lehetőleg otthon, zárt térben maradni. Szellőztetni csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes. Ha ki kell menni a levegőre (pl. egy édesanyának a kisgyermekét el kell vinnie az orvoshoz), akkor ne a fő közlekedési útvonalak mentén induljon el, hanem próbáljon meg a kevésbé forgalmas mellékutcákban maradni, a célt minél gyorsabban elérni. Ugyanez vonatkozik az idősekre, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre is.

A várandós kismamák számára különösen fontos, hogy a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a szennyezett levegő azt a kockázatot is magában hordozza, hogy az újszülött alacsony súlyú lesz, emellett a magzati tüdőszövet fejlődését is negatívan befolyásolhatja.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a megszületendő kisbaba nagyobb eséllyel lesz később asztmás, vagy szenvedhet valamilyen más légúti problémától.

A szennyezett levegőjű városokban a pormaszkok viselete is indokolt lehet, különösen azoknál, akik sokáig tartózkodnak a szabad levegőn vagy a téli hónapokban is kerékpárral közlekednek. Olyan maszkot kell választani, ami megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, tehát nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani.

Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken jellemzően tisztább a levegő.