Friss!! Újabb űrszonda esett vissza

2012. január 1. Hírek ,

Vasárnap, hazai idő szerint este 19 óra környékén lezuhant az orosz Phobos-Grunt űrszonda. Az Orosz Védelmi Minisztérium információi szerint az űrszonda darabjai a Csendes-óceánban landoltak a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra.

Korábban:

Az elmúlt napok híradásival ellentétben a legfrissebb számítások szerint akár hazánk területére is juthat a várhatóan január 16-án légkörbe érkező űrszonda maradványaiból.Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság weboldalán az alábbiakra figyelmeztet:
“Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma az EU tagállamok rendelkezésére bocsátotta legújabb számítási eredményeit a Phobos-Grunt űrszonda becsapódásának előrejelzéséről, az orosz Rosszkozmosz Űrügynökség pedig megerősítette, hogy megfelelő időben értesítést ad az űrszonda maradványainak pontos becsapódási helyéről és idejéről.
Dr. Matthew Mowthorpe, brit szakértő szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a 13 ezer 200 kg tömegű műhold január 16-án csapódik be a Föld felszínén, és a mellékelt térképek szerint ez érintheti hazánkat is.

A műhold becsapódásáig mind az Európai Unió, mind a Rosszkozmosz szakemberei naponta újraértékelik a lehetséges becsapódás helyszínét és időpontját.”

Forrás: BM OKF