2019.02.09. Veszélyes lélegezni Putnokon!?

2019. február 10. Hírek , , ,

2019.02.09.: Tovább nőtt a szálló por miatti légszennyezettség Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel.

Veszélyes a levegő minősége Putnokon; Dunaújváros, Miskolc és Sajószentpéter levegőjét egészségtelennek minősítették a levegőhigiénés index alapján. Tíz helyen kifogásolt a levegőminőség, Budapesten, Egerben, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen, Vácon és Várpalotán.


A Népegészségügyi Központ, Putnokon és annak térségében nem javasolja a szabadban történő hosszas tartózkodást. Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is légúti tünetek (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), illetve szemirritáció jelentkezhet. A légszennyezettség hosszú távon elsősorban szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, azonban a légzőrendszer krónikus megbetegedéseiben is szerepe van – hangsúlyozták.
Külön kiemelték azt is, hogy a légszennyezettség csökkentésében fontos szerepe van a lakosságnak.

További információ található a Fűts okosan! kampány honlapján (www.futsokosankampany.hu).

Arról, hogy a tüzeléssel, égetéssel milyen mérgezőanyagok kerülnek a levegőbe, egy korábbi cikkünkben olvashatnak: Avarégetés

A vasárnap délutántól várhatóan szelesebbre forduló időjárás jelentős javulást hozhat a levegő minőségében. Előrejelzés
Friss mérési adatokat találhatnak a www.legszennyezes.hu oldalon.

 

Forrás: MTI