Belvíz – OVF: már csak 41 szakaszon védekeznek

2015. február 14. Hírek ,

belviztelTovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki adatai szerint jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség.

Egy szakaszon van még érvényben a legmagasabb, harmadfokú készültség. További 19 szakaszon, másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú készültség mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága 107 700 hektár, ebből kevesebb mint 60 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések országosan továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak.
A szegedi vízügyi igazgatóság területén – a még meglévő hó olvadása miatt – a belvízi elöntés nagysága valamelyest növekedett. Jelenleg több 48 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint 26 ezer hektár a vetés-szántó. A vízügyi igazgatósághoz tartozó nyolc belvízvédelmi szakaszból mindenhol védekeznek. Ebből négy belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, négy szakaszon pedig másodfokú a készültség.
A szolnoki vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négyen – a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi területen – továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkiséri szakaszon) pedig elsőfokú készültség mellett védekezik. A legnagyobb mértékű elöntés – 6900 hektár – változatlanul Mezőtúr térségében van.
A gyulai vízügyi igazgatóság területén mind a tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Ugyanakkor – mint írták – az elöntött terület nagysága folyamatosan csökken, jelenleg több mint 13 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint négyezer hektár vetés és szintén több mint négyezer hektár szántó – olvasható az OVF közleményében.

Forrás: MTI