Koronavírus és az időjárás

2020. szeptember 1. Érdekességek , ,

(2020.03.25.) Mivel az eddig megszokott életünket gyökerestől megváltoztató, világjárványt okozó coronavírus (covid-19) jelenlegi változata még nincs 1 éves, biztosan nem tudhatjuk, hogy miként reagál az időjárás változására. Kutatók számos tanulmányt adtak már közzé az elkövetkező hónapok lehetséges forgatókönyveiről, de ezek gyakran ellentmondanak egymásnak.

Mára sajnos egyértelműen világszerte okoz megbetegedéseket és szedi áldozatait a covid-19 vírus. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakemberi által készített Covid-19 térképen nyomon követhető az Egészségügyi Világszervezet és egyéb egészségügyi szervezetek által közzétett adatok alapján az igazolt megbetegedések száma:

Részletek a térkép adatairól itt találhatók: Johns Hopkins University – Coronavírus térkép GYIK
További adatok és a térkép forrása: Johns Hopkins University – Coronavírus térkép

Egy, a Marylandi Egyetem és a Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja által, még március elején közzétett tanulmányban az  időjárási és a megbetegedési adatok modellezésével meghatározták azokat a régiókat, amelyekben nagyobb a valószínűsége a vírusfertőzés jelentős elterjedésének.

A tanulmány azt állítja, hogy a koronavírus – a tanulmány készítésekor elérhető adatok alapján – a leghatékonyabban azokban a régiókban terjedt, ahol az átlaghőmérséklet +5 és +11 C fok között volt, az átlagos páratartalom pedig 50 és 80 % között mozgott. Ezen hőmérsékletek és páratartalom alapján a szerzők arra következtettek, hogy márciusban a covid-19 vírus által leginkább veszélyeztetett területek a járvány kiindulási pontjától északra fekvő területek, mely térségbe beletartozhat: “Mandzsuria, Közép-Ázsia, Kelet-Európa, Közép-Európa, a Brit-szigetek, az Egyesült Államok északkeleti és középnyugati része, valamint Brit Columbia.” A szerzők hozzáfűzik, hogy a vírus alacsonyabb szinten, de elterjedhet a trópusi régiókban is. Illetve, hogy a nyári időszakban valószínűsíthetően lelassul, de késő ősszel ismét felgyorsulhat a terjedése.

A kezdetben megjelenő optimistább szakértői meglátás alapján bízni lehetett abban, hogy az új vírus, az influenza vírusokhoz hasonlóan majd elgyengül a meleg időjárás beköszöntével. A korábbi koronavírusok okozta járványokban megfigyelhető szezonalitás tapasztalatai is ezt sugallták. Azonban a friss tapasztalatok már pesszimistább képet festenek. Egyre több adat lát napvilágot, mely szerint a hőmérséklet emelkedése nem befolyásolja olyan mértékben a vírus terjedési képességét, mint várták.

A fenti térképen is látható, hogy a jelenleg meleg időjárású területeken (déli félteke) is egyre több fertőzés bekövetkezését igazolták.

Azonban mind a karantén/szociális távolságtartás, mind a nyári félévben erősödő immunrendszer, illetve annak ténye, hogy időközben egyre többen esnek át/gyógyulnak fel a vírus okozta betegségből az irányba hat, hogy a járvány fokozatosan elgyengülhet a nyári időszakra. Az még nagyon kérdéses, számos, egyenlőre nem ismeret részlettől függ, hogy a tanulmányban említett 2. hullám miként viselkedik majd.

 

 Források:

A Marylandi Egyetem és a Teheráni Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya

https://nymag.com/intelligencer/2020/03/why-experts-doubt-warm-weather-will-slow-coronavirus-spread.html

https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-flu-weather-temperature-intl-hnk/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2863430/

https://www.health24.com/Medical/Infectious-diseases/Coronavirus/will-warmer-weather-really-help-deter-the-coronavirus-20200313