Fekete, fehér, igen, nem…

2011. december 9. Érdekességek , ,

Decemberben talán a legtöbbet elhangzó kérdés a meteorológusok felé, hogy “Fehér lesz-e a Karácsony?”.

Nincs ez másként idén sem, rengetegen kérdeznek minket erről, annak ellenére, hogy a 14 napos előrejelzés láttán már lehet sejtése mindenkinek a válaszról. Ebben a cikkben az elmúlt évek alakulásáról, illetve az idei esélyekről teszünk említést.

Legutóbb 1998-ban és 2001-ben volt az egész országra kiterjedő, vastag hótakaró és fagyos téli idő a karácsonyi ünnepeken, de egy-egy tájegységen belül azóta több alkalommal is fehér volt a karácsony. Kigyűjtöttük pár nagyváros mérési adatait az elmúlt 20 évben. Ez alapján elmondható, hogy az elmúlt években sem volt jellemzőbb a fehér Karácsony, sőt az ország túlnyomó részén gyakrabban fordult elő fekete vagy szürke ünnep. Az pedig, hogy mind a három nap fehér legyen még kevésbé volt jellemző.

Kékestetőn fordult elő a legtöbbször havas Karácsony az elmúlt 20 évben, míg a fővárosban alig 25-40%-a volt az elmúlt Karácsonyoknak fehér.

2011-ben, a december 23-i előrejelzés szerint sem lesz fehér a szenteste, illetve a Karácsony szerte az országban. Lesznek azonban térségek, ahol megmarad egy vékony hólepel az ünnepig, sőt szenteste is várható kevés csapadék, ami keleten, illetve az északkeleti hegyekben valószínűleg hó formájában hullik.

Jó eséllyel fehér marad a táj azokban a hegyekben, ahol most is található hó (Északi-középhegység, Mecsek, Alpokalja) különösen a hóágyúzott sípályákon. Síkvidéken is megmarad foltokban a csütörtök reggel meglévő hótakaró az ország déli, délnyugati területein, különösen a lakott területeken kívül, a szántókon, érintetlen mezőkön. A keleti országrészben szentestére van esély kisebb hószállingózásra. Nyugaton, északnyugaton valószínűbb, hogy elolvad, elkopik az ünnepre az elmúlt napokban kialakult vékony hólepel, hiszen ott fagypont felett várhatóak a maximum hőmérsékletek és a szombati csapadék is inkább havas esőnek, esőnek ígérkezik, igaz csak kis mennyiségben.