Vasárnap (01.21.) havazás várható egyes országrészekben

2018. január 20. Hírek , ,

Vasárnap egy hidegfront éri el hazánkat és az éppen hazánk felett található nedvesebb légtömeget, melynek hatására, nyugat felől már a hajnali óráktól egyre többfelé várható csapadék. Ennek halmazállapota, mint hazánkban oly sokszor, most is változónak ígérkezik térben és időben egyaránt.

A hajnali órákban még sokfelé valószínű havas eső, majd az északabbra eső területeken egyre inkább hó hullik várhatóan. A csapadékmező kiterjedése nem lesz országos méretű, úgy 150-200 km szélesnek saccolható. Így a hajnalban csapadékosabb Dunántúlon már délelőtt gyengülni látszik az intenzitása, ahogy a csapadékmező halad kelet felé. Mire a Tiszántúli térséget eléri a hószállingózás, a Dunántúl felett már a felhőzet is csökkenni kezd nagy valószínűséggel.
Hó főként a Szentgotthárd – Dunaújváros-Debrecen vonaltól északra várható, míg délebbre havas eső, eső is megjelenik a nap folyamán. Este már csak a Tiszántúli térségben várható számottevő csapadék, mely előreláthatólag a déli területeken is egyre inkább havazásba, hószállingózásba hajlik, majd éjjel ott is megszűnik.
Nézzük mindezt az előrejelzéseink készítéséhez általunk alapul vett GFS előrejelzési modell térképein. A kiinduló kép vasárnap hajnal, majd 3 óránkénti ugrásban halad a várható égkép és csapadék ábrázolása egészen hétfő hajnalig. A fehér vonal a havazást, a piros az esőt ábrázolja.:

A megyei bontásban készült előrejelzésünket itt olvashatják: Megyei előrejelzések

A nap folyamán várhatóan lehulló hó összege ebben az eloszlásban alakul a legvalószínűbb kimenet szerint.:
Ez az érték nagyban változik a hó állagától, annak vizességétől, illetve porszerűségétől, a hókristályok, pelyhek méretétől. Becslésünk alapján az északi területeken a képen ábrázolt értékekhez képest több, vastagabb hómennyiség is lejöhet. Különösen a hegyekben, ahol elérheti a 15 cm feletti hóvastagságot is.
Mivel a nap folyamán a hőmérséklet többnyire több fokkal fagypont fölé emelkedik (ez alól az északi és középső országrész kivétel, ahol fagypont köré várható) a lehulló hó, havas eső olvad, ami ugyancsak befolyásolja a hóvastagságot, illetve azt, hogy egyáltalán megmarad-e akár csak átmeneti ideig is.
A GFS által becsült hóréteg vastagsága hétfő hajnalra:

Ezen értékeken is az északi területeken inkább felfelé, míg a déli térségben inkább lefelé érdemes kerekíteni.