Fagy volt hajnalban

2012. május 18. Hírek ,


Megdőlt péntekre virradóra az erre a napra vonatkozó, hivatalos, országos hideg rekord.

Pápán -2 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása. Emellett Nagykanizsán mértek hasonlóan alacsony hőmérsékletet, ott -1,9 fok volt az éjjel.
Az eddigi rekordot 1973-ban mérték Szentgotthárdon, akkor -0,9 fokot rögzítettek, így az új rekord az eddiginél több mint 1 fokkal alacsonyabb.

Májusi hajnalokon nem különleges a hasonló lehűlés, gyakori, szinte minden évben előforduló jelenség az ún. “talaj menti fagy”. Leggyakrabban a nép időjós naptárban “Fagyosszentek” néven szereplő időszakban (május 12-14. és május 25.), illetve e napok körül jelentkezik. A pontos naptári egyezés már csak azért sem lehet megbízható, mert már több mint 600 éve van írásos emlékünk a „fagyos szent” szabályról, miközben 1589-ben naptárreform következtében a „fagyosok” is eltolódtak 10 nappal.
Oka, hogy derült, szélcsendes, alacsony páratartalmú éjszakákon a hő kisugárzása igen intenzív, a meleg levegő felfelé áramlik, helyébe nehezebb, hideg levegő áramlik, és ún. kisugárzási-fagy alakul ki.
A fagyveszély ellen füstöléssel, vízpermettel, vagy takarással is védekeznek.