Felhőszakadások 2020.06.14.

2020. június 14. Hírek , ,

Országszerte sok helyen okoztak fennakadásokat a vasárnap délutáni viharok. Budapesten több mint 350 helyre vonultak ki a tűzoltók az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye alapján. Veszprém megyében haláleset is köthető a viharhoz.

Hazánkban, átlagosan 60-90 mm csapadék hullik júniusban, amivel a nyár első hónapja kiérdemli az év legcsapadékosabb hónapja címet. Még, vagy épp ennek tudatában is meglepő, hogy vasárnap 24 óra lefogása alatt többfelé elérte a lehullott csapadékösszeg a havi átlag mennyiséget. A rekorder Berettyóújfalu lett, ahol 81.9 mm-t mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, de a top 10-es listában szerepel a főváros is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat TOP10-es csapadéklistája a 2020.06.14. 06:00 és 2020.06.15. 06:00 között lehullott csapadékösszegekkel:

Az OKF helyettes szóvivője, Dóka Imre azt nyilatkozta, hogy a nagy mennyiségű csapadék Budapest valamennyi kerületében munkát adott a tűzoltóknak. A fővárosra, a kora délutáni órákban lecsapó vihar 1-3 óra leforgása alatt 30-60 mm-nyi csapadékot zúdított. Számos helyen átmeneti jégeső is kísérte a felhőszakadást. A vihar következtében kialakult villám árvizek, fakidőlések miatt a tűzoltókhoz több, mint 350 riasztás futott be pár óra lezajlása alatt.
A Budapestet érintő vihar idején készült csapadékradar animáció:

Nem csak a fővárost érintette jelentős felhőszakadás a nap folyamán. A hegyekből lezúduló eső nagy mennyiségű sarat és egy beszakadt mellékút törmelékét hordta a 10-es főútra, ezért a rendőrség lezárta az út Üröm és Solymár közötti szakaszát – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Pilisborosjenő 2020.06.14. forrás: MTI/Lakatos Péter

Szintén az esőzések miatt riasztották több esetben a katasztrófavédelem munkatársait Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére.
A Balatonnál jellemzően kisebb fakidőlések miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, akik még délután is országszerte több helyszínen dolgoztak.

Sajnos haláleset is köthető a vasárnapi viharokhoz. A Veszprém megyei Tótvázsonyban meghalt egy nő, akit elsodort egy felhőszakadás okozta villámárvíz -számolt be róla a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság szóvivője.
Kucsera Katalin elmondta: a 66 éves nő a férjével vasárnap délután a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz mintegy 70 méteren sodorta magával. A bajba jutott nőt a katasztrófavédelem munkatársai húzták ki a vízből, de a mentők már nem tudták újraéleszteni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései a vasárnap reggel 06:00 és hétfő reggel 06:00 között lehullott csapadékról. A térképes megjelenítésen jól látszik, hogy a csapadék szórványos jellegű volt, azaz nem mindenhol és nem azonos intenzitással esett.: