Hideg…

2011. október 17. Hírek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos mérési adatbázisa alapján szombaton hajnalban 1 tized fokkal hidegebb volt a 2007-es eddigi rekordnál. -6,4°C-ot mértek Zabaron.

A vasárnap hajnal is hideg volt, sokfelé faggyal, de rekord nem született.

Hétfő reggel azonban ismét rekord hideget mértek. Az eddigi ugyancsak zabari, 2006-ban mért érték (-6,6 °C) dőlt meg. A “rekorder” Vásárosnamény lett, ahol hétfő hajnalban -8,1°C-ot mértek.

Kedd hajnalban is megdőlt az eddigi budapesti és az országos hideg rekord. A napi legalacsonyabb minimum hőmérséklet új országos rekordja mínusz 8,7 °C, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson mértek. Korábban ezen a napon 2003-ban a nógrádi Zabaron volt a leghidegebb, mínusz 7,6 °C. Budapesten több mint 30 éves hideg rekord dőlt meg: Pestszentlőrinc külterületén -3 °C-t mértek. Az eddigi fővárosi rekordot szintén a XVIII. kerületben rögzítették: 1970-ben -2 °C volt.

Sajnos az évszakhoz képest igen alacsony hőmérsékletek már halálos áldozatokat is követeltek.

A múlt héten még fagyok ugyan nem voltak, de két kihűlt embert is találtak a fővárosban. Halálukat az első vizsgálat szerint az 5-7 Celsius-fokos hidegben a kihűlés okozta, a helyszínre érkező mentősök beszámolója alapján azonban az áldozatokat hiányos öltözetben, levetkőztetve találták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint bűncselekmény áldozatai lettek.

Hétfő  hajnalban azonban egy 18 éves ongai (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) fiatalember kihűlt holttestét találták meg. Őt nem érte bűncselekmény. A hétvégi szórakozás végződött tragédiával.

Sajnos gyakran okozza az alkohol a kihűléses halált. Nagyobb mennyiségű alkohol hatására a bőr erei és kis kapillárisai kitágulnak, emiatt kevésbé fázunk, viszont mozdulatlanság esetén a kihűlés veszélye lényegesen nagyobb.

/forrás: OMSZ, MTI/