Hol fog havazni hétfőn? (2019.12.02.)

2019. december 1. Hírek , , ,

Vasárnap éjszaka országszerte beborul az ég. Eleinte nyugaton, majd egyre nagyobb területen kezdődik csapadékhullás.

Az ország északi harmadán, közelítőleg a Szentgotthárd-Budapest-Debrecen vonaltól északra, nagyobb eséllyel havazás, a déli területeken eső, a kettő találkozásánál vegyesen havas eső a legvalószínűbb. A Dunántúl északi területein átmeneti ónos eső is kialakulhat. A lehulló hó várhatóan megmarad, de a még pozitív talajhőmérséklet miatt folyamatosan olvad.

Hétfőn folytatódik a borongós, csapadékos időjárás. Északon, északkeleten további havazásra, délen esőre számíthatunk, az ország középső sávjában, illetve a nyugati határszélen pedig vegyes halmazállapotú csapadék ígérkezik. A halmazállapot váltás határa napközben is változik, kissé fokozatosan délebbre helyeződik. Megmaradó hóréteg kialakulásának (a hegyeken kívül) a Győr-Budapest-Debrecen vonaltól északra van elsősorban esélye, de a még várhatóan pozitív talajhőmérséklet miatt ott is lassan olvad.

2019.12.02. hajnaltól éjfélig várható felhőzet és csapadék várható alakulása a GFS előrejelző modell adatai alapján (piros vonal: eső ; fehér: hó ; pink: ónos eső):


 
Mindeközben a lehulló hóból várhatóan megmaradó hótakaró alakulása (kg/m2-ben kifejezve, ami közelítőleg megfelel a cm-nek is) ugyancsak a GFS modell, vasárnap 0 órás futása alapján: