Májusban az átlag 2-4-szerese, mégis éves szinten átlagos

2019. június 2. Hírek , ,

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett, automata állomások által összegyűjtött májusi csapadékösszeg az ország több pontján a havi átlag többszöröse volt. Éves szinten azonban eddig átlagos a lehullott csapadék mennyisége, hiszen jelentős csapadékhiánnyal indult az év első 4 hónapja.

A 2019 májusában lehullott csapadékösszegek (mm) forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A fenti képen csak az automata állomások által mért csapadékösszegek látszanak, így nincs rajta pl. a 2019. május 29-én, Dédestapolcsányban, 1 nap alatt mért 141,2 mm, ami megdöntötte az aznapi csapadékrekordot. A Budapest-Lőrincen mért kerek 200 mm majdnem a négyszerese az ilyenkor átlagos 58 mm-nek. De még az ország legszárazabb vidékei is a sokévi átlagnál többet kaptak.

Az alábbi képeken az látszik, hány miliméterrel több (vagy kevesebb) csapadék hullott az 2019. május 31-ét megelőző 30, illetve 90 napban.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2019. május 31-én (mm) forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2019. május 31-én (mm) forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A március végén még jelentős, átlagosan kb. 30mm-nyi, de az Alföld térségében, déli országrészben már 50 mm-t közelítő, országos átlagban is 41%-os csapadékhiány már igencsak a múlté. Az éves mennyiséget összegezve pedig elmondhatjuk, hogy eddig átlagos évünk van a csapadék szempontjából. 
Mire nem jó a statisztika!