Parlagfű-szezon, drága lehet a gazos telek

2014. augusztus 11. Hírek ,

parlagfűvirágHelikopterről is ellenőrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket – közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A szaktárca a közleményben felhívja a figyelmet, hogy a parlagfű-mentesítés törvényi kötelezettség, elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed. Hozzátették: a hatóságok július elsejétől ellenőrzik a bel-és külterületek parlagfű-fertőzöttségét.
A minisztérium emlékeztetet arra, hogy az idei időjárás kedvezett a parlagfű kifejlődésének, a gyomnövény jelentős tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken, az időben elvégzett kaszálással azonban megelőzhető pollenjének szóródása.
A parlagfű gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de előfordul réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is. A szántóföldeken, a gabonák betakarítás után kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfű elleni hatékony védekezésben fontos a tarlóhántás elvégzése – írták.
A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a földhasználó és -tulajdonos köteles minden év június 30-áig megakadályozni ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Forrás: MTI