Tetőtéri hőszigetelés

2013. július 23. Hírek , ,

Megfelelő árnyékolással légkondicionáló nélkül akár 6 fokkal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete

Pártai Lucia szerint Magyarország éghajlata a jövő évtizedeiben nagyon hasonlíthat a jelenlegi Firenze körüli klímára

A tartóssá váló kánikulában, különösen a tetőterekben, sokan a klímaberendezésekben látják az egyetlen hűtési megoldást, pedig a hőmérséklet 1 fokos elmozdítása háromszor több energiát igényel nyáron, mint a fűtési szezonban. Pártai Lucia szerint a következő hetekben valószínűleg csak átmeneti periódusokra szakad meg a napos időjárás. A meteorológus arra is felhívja a figyelmet, hogy hazánk éghajlatát a jövőben a mediterrán térségek sajátosságai jellemezhetik. Beltéri helyiségekben csak 27 fok alatti hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat, a pihentető éjszakai alváshoz pedig 25 fok körüli érték az ideális. A tetőtéri otthonokban az árnyékolásnak kiemelt szerep jut, hiszen akár 5-6 fokkal is csökkenthetik a belső hőmérsékletet.

A tartósan 30 fok feletti melegben a nyári hőszigetelés fontosságát egyre többen felismerik, azonban egy új lakás berendezésekor, felújításakor legtöbben a tűző nap erejét megregulázó árnyékolókon spórolnak.

Szakértők szerint a beltéri helyiségekben csak 27 fok alatti hőmérséklet mellett érezzük jól magunkat, az igazán pihentető éjszakai alváshoz pedig még alacsonyabb, 25 fok körüli érték az ideális. A klímaberendezések használata viszont több szempontból is megfontolandó. A légkondicionálók helytelen használatából eredő egészségügyi kockázatokon túl nem elhanyagolható tény a növekvő üzemeltetési költség sem. A hőmérséklet 1 fokos elmozdítása háromszor több energiát igényel hűtéskor, mint a fűtési szezonban. Mindemellett a hőmérsékletbeli különbségek szervezetünket is megzavarják, hiszen hőérzetünkért mintegy 60%-ban a határoló felületek hőmérséklete felel, míg a levegőé csak 40%-ban.

„A statisztikai valószínűség alapján bízhatunk abban, hogy idén is csak átmeneti periódusokra szakad meg az üdülőknek kedvező, zömében napos nyár” – mondja Pártai Lucia meteorológus. „Fontos, hogy a Kárpát-medencében, ezen belül hazánkban is a nyári időszakban a legkevesebb a frontátvonulás, ugyanakkor ilyenkor a legmagasabb a napállás. Ez azt is jelenti, hogy ekkor érik a legnagyobb szögben a napsugarak a földfelszínt, azaz ilyenkor a legerősebb a kánikulát okozó besugárzás.”

Az erős UV sugárzás bőrünkre gyakorolt káros hatásai közismert tények, de roncsolja az otthonokban a padlózatot, a bútorokat, a műszaki cikkeket is, nem beszélve a textíliákról és a kárpitozott berendezési tárgyakról.

A megfelelő árnyékolás és hővédelem kapcsán Pártai Lucia hazánk éghajlati változásaira is felhívja a figyelmet: „A különféle meteorológiai modellek eredményei szerint Magyarország klímája a jövőben nagyon hasonlíthat a jelenlegi Firenze körüli légkörre. Noha az utóbbi évtizedekben akár egy-két hétre is hidegre fordult a nyári időjárás, viszonylag ritkán volt átlag alatti hőmérsékletű nyár. Átlag körüli annál inkább, amely abból adódott, hogy a rövid hűvös időszakok mellett gyakoribb és tartósabb volt a kánikulai forróság, a tűző napsütés. Szélsőségesen meleg időszak volt a tavaly június közepe utáni hét. Ennek legvégén, drasztikus lehűlést követően, ismét 35 fok körüli, szélsőséges hőség alakult ki július első hetében, majd újabb többszöri lehűlés után augusztus elején és végén is erősödött a forróság. Idén a kánikulai periódusok után most vasárnaptól pár napra kissé enyhül a hőség és élénkül a szél, de marad a zömében napos időjárás, majd azután valószínűleg ismét fokozódik a meleg.”

Mindezeket figyelembe véve a komfortos belső hőmérséklet megőrzése a tetőterekben különösen fontos kérdés. A ferde tetősík miatt a napsugárzás hosszabb ideig és nagyobb szögben éri a tetősíkablakok felületét, de megfelelő árnyékolókkal egyszerűen és tartósan biztosíthatjuk otthonaink hő- és fényvédelmét.

A VELUX Magyarország Kft. arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelően megválasztott árnyékolók segítségével a tetőterek beltéri klímája több fokkal javítható, így a komfortérzetünk sem szenved csorbát.

Budai Henrietta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának termékmenedzsere a tetőtéri ablakok árnyékolásának jelentőségére hívja fel a figyelmet: „Nyáron a tetőtéri lakásokban kellő hővédelem hiányában gyorsan 30 fok fölé szökhet a hőmérséklet, ami árnyékolókkal akár 5-6 fokkal is csökkenthető. A rolók egyszeri beruházást jelentenek, és használatukkal hosszú távon hűtési költség megtakarítást érhetünk el, a mérsékeltebb energiafogyasztás által pedig fenntarthatóbbá is tehetjük otthonunkat.”