Havazás 12.28. | Eumet.hu – Időjárás-előrejelzés

Havazás 12.28.

2017. december 28. Hírek , ,


Csütörtökön erős hidegfront vet véget a karácsony alatt tapasztalt szokatlanul enyhe időszaknak.

A hajnali időszakban, a déli országrészben még meglepően enyhe volt, +10 fokok sem voltak ritkák. Az enyhe levegőt erős déli szél szállította a térségbe. Ezzel szemben északnyugaton már reggel érezhető a front közeledése. Ott mérsékeltebb még a légmozgás, ami fokozatosan fordul nyugatira, majd északnyugatira a délelőtt folyamán.
Borongós időben országszerte előfordulnak esők, záporok a nap folyamán. Sőt, amikor a bezúduló hideg levegő találkozik a déli országrészben lévő meleg légtömeggel, akár dörgéssel, villámlással kísért zivatar is lehet.
A hidegfronttal érkező hideg levegő egyre inkább lehetőséget biztosít a csapadék halmazállapotának téliesre fordulásához. Erre leginkább az északnyugati, majd északi országrészben van esély.

Az alábbi előrejelzési térképeken a halmazállapot váltás lehetséges forgatókönyve látható:

mo-01-24 mo-01-25
mo-01-26 mo-01-27
mo-01-26 mo-01-27

Az 512x512 GFS térképei az alábbi linken érhetőek el: Előrejelzési térképek

Amennyiben ez a forgatókönyv válik valóvá, az északnyugati országrészben helyenként akár 5-15 cm-nyi hó is hullhat péntek reggelig. Az északi és északkeleti térségben elsősorban péntek hajnalban és délelőtt lehet hóesés, de várhatóan ekkor már gyengül a csapadék intenzitása.

Mivel a hőmérséklet várhatóan péntek hajnalban is fagypont köré hűl, sőt inkább fagypont főlött marad, az érintett területen is, a lehulló hó olvadásba kezd.