20 cm-t emelkedett a Velencei-tó vízszintje

2013. január 31. Hírek ,

A Velencei-tó 120 centiméteres vízállása ugyan még elmarad a minimális szabályozási szinttől, átlagosan csapadékos időjárás esetén azonban a következő négy hónapban elérheti azt, és az üdülési szezonban is a sávon belül maradhat – tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Csonki István elmondta: a tó vízállása 120 centiméter, amely a tavaly október 14-én észlelt 100 centiméteres minimumhoz képest húsz centiméteres vízszintemelkedés, de még mindig tizenöttel elmarad a minimális szabályozási szinttől, és tavaly, az év azonos napján is magasabb, 136 centiméteres volt a vízállás.
Hozzátette: a 2013-as év első hónapja rendkívül csapadékos volt. A Velencei-tó vízgyűjtőjére ebben az időszakban 65,4 milliméter csapadék hullott, 34 milliméterrel több, mint a sokéves januári átlag. Úgy vélte, hogy átlagosan csapadékos időjárás esetén a következő négy hónapban a Velencei-tó vízszintje nagy valószínűséggel a szabályozási sávba (130-170 centiméter) emelkedik és az üdülési szezonban is ott marad. A tóhoz kapcsolódó két tározóban pedig várhatóan 3-4 millió köbméternyi, vízpótlásra felhasználható vízmennyiség is összegyűlhet.
A Pátkai-tározó jelenlegi vízszintje 464 centiméter. A vízpótlásra jelenleg rendelkezésre álló vízmennyiség 1 millió köbméter, ami a Velencei-tóra vonatkoztatva mintegy 4 centiméteres emelkedésnek felel meg.
A Zámolyi-tározó vízállása 178 centiméter, ami 254 centiméterrel alacsonyabb a tavalyi év azonos napján észlelt vízállásnál. Ennek oka, hogy 2012 őszén a tározót teljesen kiürítették.

Forrás: MTI