Hőség miatt szakadt félbe a Tel-Aviv Marathon

2015. február 28. Hírek , , ,

telavivmShiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
Jeruzsálem, 2015. február 27., péntek (MTI) – Tel-Avivban délelőtt félbeszakították az évente megrendezett maratoni futóversenyt, mert két induló szívrohamot kapott, és további hetvenöt versenyzőt kellett elsősegélyben részesíteni a hőség miatt – közölte az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

Futók tömege lett rosszul a február végén szokatlan meleghullám miatt, és ezért kevesebb mint négy órával a verseny rajtja után – amikor délelőtt tízkor már 28 C fokot mutattak a hőmérők – a szervezők a verseny leállítása mellett döntöttek.
Korábban egy 30 éves futó összeesett és elvesztette az eszméletét. A helyszínen újraélesztették, majd még mindig életveszélyes állapotban kórházba szállították.
Egy órával később egy másik, harmincas éveiben járó versenyzőnél megismétlődött az eset, majd a mentőknek több tucat hirtelen rosszul lett futót kellett elsősegélyben részesíteniük.
Még a félbeszakítás előtt sikerült győztest hirdetni, elsőként a kenyai Willian Kiprono érkezett a célba 2:10:29 órás idővel, ezzel megnyerte a Tel-Aviv Marathon tizenötezer dolláros (kb. négymillió forintos) első díját.
A maratoni futást idén azért tervezték februárra, hogy még a nagy meleg előtt megrendezzék, de véletlenül mégis sikerült kifogni egy szokatlan hőhullámot. Pénteken köszöntött be az első idei nyáriasan meleg időjárás, a tengerparti részeken legalább 29 C fokos hőmérsékletet jósoltak a meteorológusok, és ráadásul mindez alig egy héttel a jeruzsálemi hóviharok után történt.
Az időjárás-előrejelzések miatt az eredetileg tervezettnél korábban, már reggel háromnegyed hatkor elindították a mezőnyt, de végül ezzel sem sikerült megakadályozni a szokatlan meleg okozta egészségügyi problémákat.
A Haaretz című lap közlése szerint körülbelül 35 ezren neveztek be a maratonra, amelyen 2013-ban az egyik futó hőgutát kapott, s elhunyt.

 

Forrás: MTI