Hőség

2012. június 20. Hírek , ,

Az országos és a budapesti napi meleg rekord is megdőlt kedden; Bugacon 35,5, a fővárosban 34,8 °C-ot mértek. Szerda hajnalban pedig a június 20-hoz kötődő legmagasabb
minimum érték is megdőlt. Szeged belterületén, hajnalban 22,2 °C volt.

Az országos napi meleg rekord eddig 35,3 °C volt, amelyet 1968-ban Miskolcon mértek. Az új június 19-i országos csúcs 35,5 °C, amelyet Bugacon mértek.
A fővárosban ezen a napon eddig 1986-ban volt a legmelegebb, 33,6 °C. Újpesten most ennél is többet mértek, így az új budapesti meleg rekord 34,8 °C – ismertették.
Ilyen meleg napokat azonban már “volt szerencsénk” megélni, csak nem ezeken a konkrét naptári napokon, illetve konkrét helyeken, így a rekord megjelölés talán kissé túlzásnak is tűnhet. Hazánkban a mérések kezdete óta előfordult legmagasabb hőmérséklet 41,9 °C volt, 2007. július 20-án, Kiskunhalason, míg a Földön eddig mért legforróbb nap 1922. szeptember 13-án volt, amikor is Líbiában, Al ‘Aziziyah-ban 57.8 °C-ot mértek. Persze ezek csak a mért adatok. Több mint valószínű, hogy ennél “durvább” értékek is előfordultak már, csak éppen nem mérőállomások közelében.

Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. Az ország legnagyobb részén a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz.
Nagyon erős marad az UV-B sugárzás is, a déli órákban mérhető értéke meghaladhatja a nemzetközi UVI skála 8-as értékét, ami azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.

Kedden már érezhető esetszám-emelkedésről számoltak be a mentők, a nagy melegben az átlagosnál 10-15 százalékkal több rosszulléthez riasztották őket – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.
Győrfi Pál kifejtette: elsősorban a fővárosban és a nagyobb városokban nőtt meg a mentők forgalma, továbbra is jellemzően rosszullétekhez, ájulásos esetekhez riasztották őket.
Az Országos Mentőszolgálat munkatársai – a korábbi tapasztalatok alapján – attól tartanak, hogy a kánikula tartóssá válásával még több, esetleg még súlyosabb problémákat okoz a hőség – jegyezte meg Győrfi Pál.

Forrás: MTI