Hőség: ájulásokhoz, szívbetegekhez risztották a mentőket

2012. június 19. Hírek , ,

A kánikula miatt hétfőn már több ájulásos esethez, illetve szívbeteghez riasztották a mentőket, de összességében nem volt kiemelten sok hívásuk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont a kánikula negyedik-ötödik napján ugrásszerűen emelkedik a hívások száma – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek.

Kifejtette: a nagy melegben egyelőre nem emelkedett számottevően a riasztásaik száma, balesetekből sem volt több, mint ilyenkor általában. Győrfi Pál szerint ennek az is az oka, hogy az első napokban az emberek még jobban tűrik a meleget. A kánikula tartóssá válásával, esetleges fokozódásával viszont az emberi szervezet egyre fáradtabbá válik, kevésbé tud védekezni a hőség ellen – tette hozzá.
A szóvivő elmondta: arra készülnek, hogy a következő napokban – a tapasztalatok alapján – akár 20-30 százalékkal is több riasztásuk lehet. Ezért ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy aki teheti, különösen a meleg által leginkább veszélyeztetettek – idősek, szív- és érrendszeri, más súlyos betegségben szenvedők – a nagyobb megterhelést jelentő feladataikat a hét második felére időzítsék.

A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.
A napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz. Keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet.
Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hétfőn azt mondta: a nagy meleg minden embert megvisel. Hőhullám idején ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót. A szakemberek ilyenkor legalább 50 milligramm nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztását ajánlják. Páldy Anna kitért arra is, hogy az UV-B sugárzás rákkeltő hatása bizonyított, ezért azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között, aki teheti, ne tartózkodjon tartósan a napon, a szabadban mindenki óvja a bőrét világos színű szellős ruházattal, illetve napvédő krémmel, a fejét kalappal, a szemét pedig napszemüveggel védje.

Csaknem 20 locsolóautóval hűtik éjjel-nappal a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalait és lakótelepeit, miután az országos tiszti főorvos hétfő délben másodfokú hőségriasztást rendelt el – közölte a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Holding Zrt. szóvivője az MTI-vel.
Szűcs Panni tájékoztatása szerint már vasárnap is a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. 15 locsolóautója hűtötte folyamatosan a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket, míg az éjszakai műszakban 13 jármű dolgozott.
A BKV Zrt. megrendelésére a villamossínek hűtése és az úgynevezett kivetődés megelőzésének érdekében 12 és 17 óra között 7 munkagépet csoportosítottak át. Ezek az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot – az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet -, így csökkentik a budapestiek hőérzetét, illetve lekötik a port és a polleneket.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. megnyitja a kezelésében lévő ivókutakat.
A társaság által kezelt zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű – áll a közleményben. Szükség esetén a FŐKERT munkatársai kinyitják a csapokat, így biztosítva felfrissülést a parklátogatóknak és a gyerekeknek. A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről is gondoskodik. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a fővárosi szökőkutakban továbbra is tilos fürdeni.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. mind a 13 fürdője várja a hűsölni vágyókat.
A fővárosi strandok nagy hőség esetén este 8 óráig tartanak nyitva. A szombaton csaknem 15 ezren, vasárnap pedig több mint 27 ezren látogattak ki a társaság strandjaira és fürdőibe.
A Fővárosi Vízművek Zrt. keddtől vizet oszt a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban – zárul a közlemény.

Forrás: MTI