Téliesítik a Tisza-tavat

2012. október 2. Hírek , ,

Október végén kezdik meg a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és 2013 tavaszáig érvényben lévő vízszintjének beállítását; a várhatóan november közepéig tartó műszaki művelet során több tízmillió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból – közölte az érdekeltekkel folytatott keddi egyeztetés után Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakaszmérnöke az MTI-vel.

A vízszint csökkentésére azért van szükség, hogy elhárítsák a téli időjáráskor előálló veszélyeket, és megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását – tette hozzá a szakember.
A Tisza-tavat várhatóan október 24-28. között kezdi el apasztani a Kötivizig. A tó téli vízszintje mintegy 1 méteres vízszintcsökkentés után, az üzemelési szabályzatban meghatározott maximális, a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméteres vízállással a tervek szerint november közepére áll be. Az apasztás üteme az első két napon 10, ezt követően napi 7-8 centiméteres lesz a vízjárás, a hidrometeorológiai helyzet, valamint a halvándorlás figyelembevételével.
A Kötivizig a tározótó vízszint-csökkentési ütemét a horgászegyesületek, a szabadtéri vízi létesítményeket üzemeltetők, a vízi rendőrség, valamint több hatóság és turisztikai szervezet javaslatát figyelembe véve határozta meg.
A tavaszi vízszintre visszaállás várhatóan 2013 március végén történik meg a hidrometeorológiai helyzet függvényében.

Forrás: MTI