Újabb műhold érkezett vissza…

2011. október 5. Érdekességek, Hírek ,

2011. 10. 23-án, vasárnap hajnalban 03:45 – 04:15 között, a korábban előrejelzett időpontnál jóval korábban lépett a Föld légkörébe a ROSAT nevű, német használaton kívüli űrteleszkóp. Az esemény pontos helyéről és a földfelszínt elérő darabokról a Német Űrügynökség továbbra sem nyilatkozott.

Alig vagyunk túl a szeptember végén lezuhanó UARS műhold keltette izgalmakon és máris egy újabb “űreszköz” tér vissza szülőföldjéhez.

Az október végére, november elejére “bejelentkező”, üzemen kívüli német űrteleszkóp, a ROSAT ugyan kisebb méretű, mint a már visszatért amerikai műhold, a szakemberek, a még igencsak bizonytalan számítások ellenére is nagyobb esélyét látják annak, hogy az űrteleszkóp el nem égő darabkái lakott területen landoljanak és így akár személyi sérülést is okozzanak. Pánikra azért még így sincs semmi ok, hiszen ez a nagyobb esély is csak 1:2000-hez.

A nagyobb “túlélési” esélyt annak tulajdonítják, hogy mivel az eszköz funkciója röntgenfelvételek készítése volt az űrben, ennek ellátása érdekében egyes alkatrészeit különösen erős hővédelemmel kellett ellátni. Ezek az alkatrészek valószínűleg jobban ellenállnak majd a légkörbe érkezéskor keletkező súrlódási hőenergiának is. Az űrteleszkópot felbocsájtó német DLR cég szakemberei szerint akár 30 roncsdarab is elérheti a földfelszínt, melyek összsúlya elérheti az 1,6 tonnát.

Az űrszonda 1990 és 1999 között küldött észleléseket a Földre, és az 1999-es üzemen kívül helyezése óta folyamatosan “ereszkedik”, azaz Föld körüli pályája folyamatosan közeledik a légkörhöz.

A friss becsapódási információkról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat, de kellő pontosságú adatokat várhatóan ez alakalommal is csak a légkörbe érkezést közvetlenül megelőzően tudnak majd adni a szakemberek. Az okos telefonnal rendelkezők számára pedig elérhető az űrteleszkóp útját követő applikáció is.